KEÇİ SAYI 2

Aşağıdaki bağlantıdan indireceğiniz PDF dosyasında 6 sayfa bulacaksınız. Sayfaları arkalı önlü bastırın. Sayfa numaralarına göre bu üç sayfayı iç içe koyun, katlayın.

Çoğaltın, Dağıtın!!!

Keçi Fanzin Sayı 2 PDF

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Mısır Olayları ve Medya Sorunsalı

Mısırda yaşanan olaylar hepimizin malumu. Bu konuda tüm basın ve yayın kuruluşları sanki tek bir ağızdan konuşurcasına aynı bakış açısını sürdürmeye devam ediyorlar. Servis edilen haberin aksine edilmeyenin peşinden koşan Keçi ailesi olarak bu konudaki hassasiyetimizi kamuoyuna bildiriyoruz. Yalnızca ''gerçek haberin'' değerli olduğuna inanan bir sürüye seslendiğimiz gerçeğini göz önünde bulundurarak size bu konudaki haberleri yorumsuz bir şekilde iletmeyi kendimize görev biliyoruz. 

İşte Mısır konusunda Keçi'nin gözünden kaçmayanlar :

Bağış: 'Bize Düşen Musa Gibi Asayı Vurmaktır'

Bağış: 'Bize Düşen Musa Gibi Asayı Vurmaktır'




AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır'daki gelişmelerle ilgili "Rabbimiz geçmişte denizlere yararak yol açtı, yine açar. Bize düşen Musa gibi asayı vurmaktır" demiş.

Mısır'daki olaylarla ilgili AA'ya değerlendirmelerde bulunan Bakan Bağış, Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşananlardan dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek bazı çevrelerin Türkiye'yi Mısır konusunda yalnız kalmakla itham ettiğini söyledi. Türkiye'nin hakkın savunuculuğunu yapmaktan vazgeçmeyeceğinin altını çizen Bağış, 10 sene öncesinin krizlerle, baskılarla, çetelerle diz çöktürülmüş Türkiye’sinin bugün artık etrafına kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını ifade etti. Cunta hükümeti üzerindeki baskıyı arttırmanın gerektiğine vurgu yapan Bağış, konuyla ilgili sürdürdükleri yoğun diplomasinin de altını çizerek şunları belirtmiş.
"Kardeşlerimizin kanı akarken hiçbir şey olmamış gibi hayatlarımıza devam edersek gelecek nesillerimize ne söyleyeceğiz? Ecdadımızın emanetine nasıl sahip çıkmış olacağız? Rabbimiz geçmişte denizlere yararak yol açtı, yine açar. Bize düşen Musa gibi asayı vurmaktır. Bu minvalde geçtiğimiz günlerde yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleştirdik. AP Başkanı Martin Shultz, AB Komisyonu üyesi Stefan Füle, diğer bazı ülkelerin bakanlarıyla Mısır konusundaki görüşlerimizi ifade ettik. Türkiye hamdolsun bu çabalarının meyvesini almaya başladı. Amerikan Başkanından gelen kınama açıklamasından sonra Fransa veİngiltere'nin de BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırması olumlu birer adımdır. Bu süreç batının son dönemde karalanan demokrasi sicilini temizlemesi için bir fırsattır. Ya bu fırsatı değerlendirir ve tatile çıkmış vicdanlarınızı harekete geçirirsiniz ya da bu lekeyi ilelebet üzerinizde taşımak zorunda kalırsınız."

"Bugün Türkiye gibi olabilmek için canlarını feda ediyorlar"

Bakan Bağış, Türkiye'nin dört bir yanında Mısır'a desteğin tam olduğunun altını çizerek aynı desteğin İslam aleminden de beklendiğini söylemiş. Türkiye'nin tüm mazlumların yanında olduğuna dikkati çeken Bağış, "Bugün tüm mazlumların elinde Türkiye bayrağı, gönüllerinde Türkiye sevgisi var. Bundan 10 sene önce kimsenin yerinde olmak istemediği bir hasta adam Türkiye vardı. Bugün ise dünya ülkelerinin insanları Türkiye gibi olabilmek için canlarını feda ediyorlar. İşte 'nerden nereye' dediğimiz husus budur" ifadelerini kullanmış.

kaynak : onedio


Türk gazeteci Metin Turan El Fetih Camisi'nde mahsur kaldı

Türk gazeteci Metin Turan Mısır'da mahsur kaldı


Hürriyet Gazetesinin cep telefonundan ulaştığı Turan şunları söylemiş :
“Caminin içinde olanları görüntülemek için buraya geldim. Ben içeride görüntü alırken biranda ortalık karıştı ve caminin kapıları kapatıldı. Twitter’dan durumu anlattığımda ‘Bana niye içeride kalıyorsun’ diye sitemler geldi. Ben isteyerek kalmadım ki. Yatsı namazından önce buraya iş yapmaya geldim ama mahsur kaldım.

Görüşmenin detayları ;


BALTACILAR KAPIDA
Dışarı çıkmak mümkün değil. Cami kapısının önü Baltıcılarla sarılmış durumda. Caminin bir tarafı ve arkası zırhlı araçlarla, bir diğer tarafı da polisle çevrilmiş durumda. Caminin civarındaki binaların üzerlerinde de keskin nişancılar var. Camiden iki kişi çıktı önce Baltacılar tarafından ölesiye dövüldü, sonra da gözaltına alındılar.


TAVŞAN GİBİ AVLIYORLAR 
Dışarıda hareketlilik olduğu zaman caminin pencerelerinden bakıyoruz. İnsanlar kaçışıyor. Sanki tavşan avlanıyor gibi insanların üzerine ateş açılıyor. El Cezire televizyonu da camide mahsur kalan insanların serbest bırakılmaları için çağrı yapıyorlar, buraya dışarıdan insanlar gelsin bizleri kurtarsın diye. Ama bu şartlar altında dışarıdan insanların camiye girebilmeleri mümkün değil.


KOLUMA İSİMİMİ VE NUMARAYI YAZDIM
Kurtulmak için dua ediyoruz. Aç susuz durumda bekliyoruz. Camii içinde iki tane priz var. Telefonları şarj etmek için kuyrukta bekliyoruz. Benim de şarjım bitmek üzere. Ne olur olmaz diye ben de koluma ismimi ve haber verilecek telefon numaramı hem Türkçe, hem de Arapça yazdım. Herkes aynı şeyi yapıyor.

kaynak : hürriyet


Davutoğlu, İhsanoğlu İle Mısır'ı Görüşmüş

Davutoğlu, İhsanoğlu İle Mısır'ı Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşerek Mısır'daki son durum ve bir camide yüzlerce kişinin kuşatma altında kalmasını ele almış.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, İhsanoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ramses meydanındaki El Fetih Camisi'nde aralarında AA muhabiri Hiba Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın da bulunduğu yaklaşık 500 kişinin kuşatma altında tutulmasını görüşmüş.
Görüşmede, kutsal mekanlara gereken saygının gösterilmesi gerektiği vurgulanırken, Davutoğlu, İhsanoğlu'ndan cami etrafındaki kuşatmanın bir an önce kaldırılması ve içeride kalanların serbest kalmaları için İİT'den girişimde bulunmasını talep etmiş.

kaynak : onedio

Mısır Olayları

L'Illustration dergisinin 1882'deki sayısından da anlaşılacağı üzere bu konferans, Mısır'daki olaylara uluslararası bir çözüm bulmak üzere toplanmış ve dönemin "büyük devletleri”nin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu.


L'Illustration dergisinin 16 Eylül 1882 tarihli ve 2064 numaralı bu sayısının kapağında İstanbul'da düzenlenen bir konferansın bir oturumunun görüntüsü yer almaktaydı. Derginin içinde yer alan metinden de anlaşılacağı üzere bu konferans, Mısır'daki olaylara uluslararası bir çözüm bulmak üzere toplanmış ve dönemin "büyük devletleri”nin, yani İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya, Avusturya ve İtalya'nın büyükelçilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu.
"Mısır olayları" adıyla tarif edilen mesele, 1879’dan beri Hıdiv İsmail Paşa (1830-1863-1879-1895) ve Hıdiv Tevfik Paşa'ya (1852-1879-1892) karşı bir isyan hareketini örgütlemiş olan Ahmed Urabi Paşa'nın (1841-1911) yarattığı istikrarsızlıktı. O tarihlerde sıkça Arabi Paşa diye anılan bu Mısır subayı, fellah kökenli olup Mısır'daki yabancı nüfuza ve onun temsilcisi olarak gördüğü Hıdiv ailesine karşı ilk milliyetçi hareketi başlatmış olan kişiydi. Ordu için12:27:37de ve halk arasında kazandığı itibar ve şöhret sayesinde 1879'da Hıdiv İsmail Paşa'nın görevini oğlu Tevfik'e bırakmasına sebep olmuş, ama Tevfik Paşa'nın zamanında da hükümete katılarak Avrupa karşıtı siyasetini güçlenerek devam ettirmişti. Hıdiv Tevfik Osmanlı hükümetinden yardım istemiş idiyse de II. Abdülhamid bu konuda harekete geçmekten imtina etmişti. Avrupa devletleri Mısır ve Süveyş Kanalındaki imtiyazlı konumlarının tehlikeye girdiğini düşünerek harekete geçmişler, Mısırlıları korkutmak için İngiliz donanması İskenderiye açıklarında manevralar düzenlemişti. Bunun üzerine İskenderiye'de 12 Haziran 1882 günü Avrupa karşıtı bir ayaklanma başlamıştı.
İstanbul'daki konferans, Mısır'ın "elden gittiği" tehlikesine karşı ortak bir tavır alma ve gerekirse ortak bir müdahale kararı almak üzere toplanmıştı. Fakat İngilizler atik davranarak tek başlarına ayaklanmayı bastırmak iddiasıyla İskenderiye'yi Amiral Seymour kumandasındaki bir deniz birliğiyle 11-13 Temmuz günleri arasında topa tutmuşlardı. Ardından İskenderiye teslim olmuştu, fakat Urabi Paşa İngilizleri Kafr-ed-Dawwar'da yenerek Kahire'ye ulaşmalarına mani olmayı başarmıştı.

kaynak ve devamı : bianet




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YENİ SAYI BU KAPAĞIN ALTINDA!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Keçi Fanzin Twitter:

Keçi Fanzin Facebook Sayfası:


#KeçiFanzin #KeciFanzin