KEÇİ SAYI 2

Aşağıdaki bağlantıdan indireceğiniz PDF dosyasında 6 sayfa bulacaksınız. Sayfaları arkalı önlü bastırın. Sayfa numaralarına göre bu üç sayfayı iç içe koyun, katlayın.

Çoğaltın, Dağıtın!!!

Keçi Fanzin Sayı 2 PDF

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16 Ağustos 2013 Cuma

Mısır'daki Katliama Dünyadan Tepkiler Sürüyor





Mısır'da geçici başbakan Hazım el Biblavi'nin sürdürdüğü ve yüzlerce sivilin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanan Devlet saldırılarına Dünya'dan tepkiler artarak artıyor. Konuyla ilgili Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği, Hamas, İngiltere, Tunus ve en son olarak da NATO'dan açıklama geldi. Bu açıklamaların ortak yönü ise hepsinde ''itidal çağrısı'' ve ''barışçıl çözüm yollarının kullanılması'' oldu. 


İşte bu açıklamaların geniş özetlerini sizlere sunarken böyle bir konuda yorum yapmanın bize düşmeyeceği gerçeğini vurgulamaya devam ediyoruz.

ABD

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest

"ABD, Mısır'da protestoculara karşı kullanılan şiddeti şiddetle kınamaktadır. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.
"Bugüne kadar devamlı olarak, Mısır ordusu ve güvenlik güçlerine itidal göstermeleri, geçici hükümete vatandaşların evrensel haklarına saygı göstermeleri, protestoculara da barışçıl gösteriler yapmaları çağrılarında bulunduk. Şiddet, Mısır'ın kalıcı istikrar ve demokrasi yolunda ilerlemesini daha da zorlaştırmaktadır ve geçici hükümetin uzlaşı arayacağına yönelik taahhütlerine zıt düşmektedir.
"Ayrıca, Olağaüstü Hal yasasına dönülmesine şiddetle karşıyız ve hükümete, toplanma özgürlüğü gibi temel insan haklarına saygı göstermesi ve kanunlar çerçevesinde hareket etmesi çağrısında bulunuyoruz. Dünya Kahire'de neler olduğunu izliyor. Mısır hükümetine, Mısır'daki tüm taraflara, şiddetten kaçınma ve aralarındaki farklılıkları barışçıl yollardan çözme çağrısı yapıyoruz."

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

"ABD Mısır'da bugün yaşanan şiddet ve katliamı kınamaktadır. Bu durum uzlaşma çalışmalarını, Mısır halkının demokrasiye geçiş umutlarını yıkmıştır. Geçmişte de pek çok defa gerek biz gerekse diğer ülkeler hükümeti insanlar toplanma hakkına ve ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırmış, ve tüm partilerin bu çıkmazı barışçıl yollarla çözmeye, protestolarda şiddetten kaçırmaya davet etmiştik.
"Bugün olanlar Mısırlıların barış, ve demokrasi gayelerini zora sokmuştur. Hükümetin içinde ya da dışından Mısırlıların bir adım geri atmaları, sakin olarak daha fazla hayatın yitirilmesini engellemeleri gerekmektedir. Ayrıca Olağanüstü Hal uygulamasının da kaldırılması, hükümetin ifade ve toplanma özgürlüğü de dahil temel insan haklarına saygı duyması gerekmektedir.
"Şiddet ne Mısır'da ne de başka bir yerde çözüm olmamıştır. Şiddet Mısır'ın geleceğe taşıyan bir yok değildir. Şiddet sadece sivil bir hükümete geçişe, demokratik ve adil seçimlere, Mısır devriminin amaçlarına engeldir."
Kerry ayrıca yaşanan şiddetten tüm partilerin sorumluluk duyması gerektiğini belirterek sadece siyasi bir çözüm yolunun işe yarayacağını söyledi.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle hükümetlerinin "yükselen şiddetin çok tehlikeli" olduğunu belirterek bundan endişe duyduklarını söyledi. Almanya Başbakan'ı Angela Merkel'in sözcüsü Steffan Seibert de nihali ilkenin "politik görüş ve inançları ne olursa olsun tüm Mısırlıların insan haklarının korunarak saygı gösterilmesi" olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton

"Mısır'da süre giden duruma karşı derin endişe içindeyim. Çatışma ve şiddet siyasi sorunları çözmenin anahtarı değildir. Kahire ve Mısır'ın diğer bölgelerindeki faciada hayatını kaybedenler ve yaralananlar için çok üzgünüm. Gelecekte yaşanabilecek provokasyon ve kışkırtmalara karşı güvenlik güçlerinin Mısırlılara azami derecede itidalli yaklaşmasını istiyoruz. Mısır'ın demokratik geleceği tüm taraflar arasında süren bir diyaloğa, tam yetkili sivil bir hükümete ve demokratik kurumların işlemesine bağlıdır."

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun

"Kahire'deki Mısır güvenlik güçlerinin Kahire'deki oturma eylemini dağıtmak için kullandığı şiddeti güçlü bir şekilde kınıyoruz.

Mısır halkının protesto ve karşı protestoların hayatın normal akışını engellemesinden rahatsız olduklarının, ülkenin barışçıl demokrasi inşasına geri dönmesini istediklerinin farkındayız. Yaşanan bu şiddetin ardından tüm Mısırlılar sadece demokrasilerinin yeniden tesisine konsantre olmalılar. Şiddet ve isyan Mısırlıların yüzleştiği sorunlara cevap değildir."

Hamas

Hamas da Mısır'daki şiddet ve katliamı kınadıklarını söyledikleri açıklamalarında yetkilileri krizleri aşmak için barışçıl siyasi çözümler bulmaya davet etti.

İngiltere

İngiltere Başbakanı David Cameron

"Şiddet hiçbir şeyi çözemez. Mısır'da asıl ihtiyaç hakiki demokrasiye geçiştir. Bu da tüm tarafların fedakarlıkta bulunması gerektiği anlamına gelir."
Cameron saldırıda öldürülen Sky News kameramanı Mick Deane ile ilgili olarak gazetecinin ailesine taziye iletti. Cameron "Musur gibi yerlerde kameramanların bulunması çok önemlidir, çünkü aksi halde hiçbirimiz neler olup bittiğini bilemezdik" dedi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen

"Mısır'da yaşanan şiddet ve katliamdan ötürü son derece endişeliyim. Hayatını kaybedenler için çok üzgünüm.
"Mısır Akdeniz Diyaloğu kapsamında NATO'nun önemli bir ortağıdır. Tüm taraflara itidal çağrısı yapıyor ve politik sürecin işletilebilmesi için şiddetten uzak durulmasını arzu ediyorum."

Tunus

Tunus hükümetinde bulunan Ennahda Partisi Lideri Raşid Gannuşi saldırıyı "onursuz bir suç" olarak niteledi. Gannuşi "özgürlüklerini yeniden kazanmak için darbeye karşı mücadelelerinde " Mursi taraftarları ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YENİ SAYI BU KAPAĞIN ALTINDA!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Keçi Fanzin Twitter:

Keçi Fanzin Facebook Sayfası:


#KeçiFanzin #KeciFanzin